„odgrzewana” babka śląska ciemna, czyli najłatwiejsze ciasto świata

odgrzewana, bo przepis mogliście już kiedyś przeczytać w moich facebookowych notatkach. wciaż jednak spotyka się ze zdumieniem nad jego prostotą, więc proszę:

najłatwiejsze, najszybsze i najtańsze chyba 🙂

podstawa jego wspaniałości to tylko jedno jajko!

świetnie robi się z dziećmi i można bogato fantazjować.

przepis spisany na usilne życzenia Ani, która zazdrości, że Igi potrafi piec, a ona nie.

 

0,5 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

1 jajko

1 łyżka kakao

2 łyżki dżemu (może być domowej roboty lub powidła)

1 łyżeczka cynamonu

2 szklanki mąki (można zmieszać z razową, ale w mniejszości)

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

 

Rafał zwykle najpierw uciera jajko z cukrem, a potem dodaje resztę składników, a ja mówię żeby po prostu wszystko razem połączyć, przelać do formy, posypać z wierzchu cukrem i wstawić do pieczenia na 50-60 minut. powinno trochę urosnąć.

 

a nasze wariacje na temat to na przykład:

dodajemy trochę płatków owsianych albo otręby

nie dajemy kakao i mamy białą

dodajemy bakalie

do białej dodajemy wiórki kokosowe i jest kokosowa pycha

w ramach dżemu dajemy słoiczek dżemu dyniowego z pomarańczą mojej mamy i mmmmmm….

oprócz cynamonu dajemy też imbir i kardamon

no róbcie co chcecie po prostu!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s